hjärnsläpp

"Forslag til utsmykning av venterommet for besøkende på Oslo kretsfengsel (= prosjektrommet på NISS). Budsjettramme opptil 200.000 kr. Avduking 1. juni 2013. Fengselsledelsen ønsker at kunstnerne skal forholde seg til at dette er et rom som bør avspeile samfunnsverdier, mellommenneskelighet og avspenning. Du skal lage et forslag til hvordan du ønsker å utsmykke dette rommet. Oppgaven skal ses som et forprosjekt til en utsmykking. Forslaget skal inneholde: Prosjektbeskrivelse med kunstnerisk begrunnelse, visuell presentasjon med modell eller illustrasjoner av verket, materialbruk/produksjonsinformasjon, størrelse(r), budsjett med leverandører, kostnader, transport, monteringskostnader, kunstnerhonorar og evt. andre kostnader, tidsplan for produksjon og montering."
 
vad gör man när man MÅSTE komma på en idé till ett projekt som ska vara färdigt om två veckor och den kreativa delen av hjärnan vägrar samarbeta? har provat emmas idésprute-taktik och spridit post-its över hela köksbordet. funkade dåligt. har fortfarande inga idéer, OCH det är stökigt. suck. kanske måste jag bara bestämma mig för ett uttryckssätt och en metod för att sen komma på själva tanken bakom när jag är färdig? känns åtminstone inte sämre tillvägagångssätt än något annat just nu.. dör. jag blir stressad och får lite panik. två timmar innan jag måste åka till jobbet. och så träning på det. sveper en kopp kaffe innan stressmagen hinner fatta vad som händer och fortsätter tvinga fram resultat.
 

i workout

regnet, det bara öser ner och i helgen ska det bli många, många minusgrader. jag längtar inte.
 
idag har jag varit på skolan och fått tillbaka resultatet av bildbehandlingsprovet. 37/41. fyra fel, det får jag vara nöjd med! sen hängde jag i ateljéen och målade på postern en stund innan pt-timme och jobb. sen hem till hanna en kort sväng, hann med redigering av bilder som ska lämnas in till bildbehandlingskursen och ett brandalarm innan jag tog min skallebank och gick hem. den har fortfarande inte gått över, by the way, så tar med mig den i säng nu, tänkte jag.
 
vi ökade inget på träningen, men lyfter fortfarande min egen vikt, både i knäböj och marklyft. kind of way to go. anniken både tog bilder och filmade från träning, så här kan ni får se hur fantastisk härlig jag ser ut at the gym:
 
 

dagarna som går

idag var det fyra veckor kvar till julafton. tiden går så fort. fem veckor kvar av hela året. och jag undrar, var fan tog 2012 vägen? vintern och våren bara försvann. jag jobbade jämt och tränade när jag inte var på jobbet. sommaren sög ju. dåligt väder, jag hade bara två veckors semester, en tredjedel i uppsala, en i jönköping och en i oslo och resten jobbade jag. och så slutade jag på jobbet och började skolan och vips, så försvann hösten också. blir lite stressad av det här med tid. känns som att jag inte har fått någonting gjort. jag hinner inte med!
 
well. måndag alltså, och vi har haft första infomötet angående terminsuppgiften och slutspurten. i tre veckor ska vi, vägledda av två assköna bildkonstnärer, komma upp med en idé, ett budgetförslag, en modell och en presentation eller pitch av vår tanke om en utsmyckning av ett väntrum för besökande på oslo kretsfengsel. helt simulerat, såklart, men ändå. till på onsdag, då vi har nästa vägledning, ska jag ha kommit på fem olika idéer om vad jag skulle kunna göra. och tankarna står helt stilla.
 
var klar redan halv tolv, så efter plugget stack jag och tränade. en snabb runda på stan innan jag åkte hem och åt lite lunch och kokade kaffe som jag hällde ut. magen har varit i uppror i ett par dagar nu. vill inte riktigt vara med och bara efter en sipp trodde jag att jag skulle kräkas. mysigt. apropå det känner jag verkligen att hela kroppen skriker efter jullov. huvudet hänger inte med som det brukar. är så slow att det nästan är pinsamt, haha. har sträckt ena hålfoten (?!) och kan inte riktigt gå. knäna kajkar också, först efter att jag sprang en mil men så när jag sprang här om dagen också. anniken bad mig tänka över precis var det gjorde ont, för på min beskrivning kunde det tydligen vara början på löparknä.. ska snacka med henne imorgon. håll tummarna. ja, och efter i lördags när jag var ut och dansade med emilia har jag vridit knäna så pass att jag känner av det än idag. och mina två feta blåmärken på anklarna har precis försvunnit, men idag råkade jag tappa en 16kg-hantel på handleden, så har ett rött, svullet märke där, och 50 kg frontböj är lika med blåmärken på nyckelbenen. skadad brud.
 
hur som, mot eftermiddagen kom hanna och sandra över och pysslade iphone-skal och åt mat och såg på tv. mysigt som fan. och snygga skal. imorgon har jag ingen obligatorisk skola men ska förbi en sväng för att lämna en uppgift som läraren råkat radera (???) och få resultatet på provet i fredags. sen blir det pt och sist jobb. slaggar nu, jag. godnatt!

att välja glädje

ligger i badkaret med öronen under vattenytan. lyssnar till mina hjärtslag, väsande andetag. andas ut mörka tankar och pyrande ångest. in med ny, frisk syre. har badrumsfönstret öppet, fyller lungorna med kall novemberluft.

utanför passerar jämna strömmar med småbrisna människor, för det är fredag, folk ska fira helg och här ligger jag i snart helt kallt vatten och låter huden skrumpna till någon slags russinliknande köttklump..

jag tror att det är stressen som ger med sig. och mörkret. jag älskar hösten, älskar ljuset och att luften är så krispig att man nästan kan bryta den itu, men att solen ska försvinna så fort, att man missar den helt om man sover lite för länge. att den ibland bestämmer sig för att inte visa sig alls. det kan jag bara inte med.

fick brev av mamma. kort på mig och min syster när vi var små, en bild från i somras och några skrivna rader om hennes vardag och om hur dom räknar dagarna tills jag kommer hem. hem, hemma, jag längtar jag med. grävde lite djupare i det vadderade kuvertet och hittade balsam för värkande kroppar och d-vitamintabletter.

sofie har åkt hem i helgen och hanna har sin syster på besök. sandra ska ut ikväll och jag försöker finna mig i att vara ensam i en tom lägenhet. försöker lugna ett klappande hjärta, försöker inse att det här är precis vad jag behöver. tystnad, ensamhet och tid för mina egna tankar.

imorgon ska jag må bra igen. jag bestämmer mig nu, att ikväll får vara rent helvetisk, jag rensar ur mig själv på det som är gammalt och ruttet och när jag vaknar imorgon vaknar jag som en ny isabell. en glad isabell. jag ska jobba på dagen och på kvällen ska jag med emilia på fest, och det har jag ju sett fram emot i flera veckors tid.

säger till mig själv: det kommer bli bra, jag måste bara låta mig vara. jag väljer glädje. jag väljer lycka, men jag gör det när jag är klar. imorgon.


i let go

lång dag. mycket gjort. började med att jag klättrade ur sängen vid halv tio, alldeles för tidigt om ni frågar min hösttrötta kropp. är i någon slags svacka där hela body and mind säger åt mig att gå i idé och inte vakna förrän om ett halvår. det funkar ju inte i verkligheten (nähä?!) så istället går jag omkring med ögonlocken någonstans kring knäna och längtar till sängen. vel, vel, hanna och jag hade bestämt pluggdate till klockan elva, men fröken försov sig och jag fick plugga själv till klockan ett när hon kom tuslande. oroliga och stressade själar blev fort mycket lugnare efter några timmar och sen låg vi på soffan tills jag skulle på pt-timme. och när jag steg av trikken mötte jag upp'na igen och vi lagade wok och pysslade och hängde tills hon gick för en kort stund sen. fin kväll, trött isabell men imorgon har jag jobb först klockan 16 och kan sova länge om jag vill.
 
och! på gymmet tog jag min egen vikt i både raka marklyft och knäböj. och konturer tar sig och jag känner mig stark i kroppen. jävligt nöjd tjej. var allt för idag! godnatt!

f u, jantelag

ibland får man lov att helt enkelt skita i vad andra tycker och bara vara stolt över sig själv. idag är en sån dag. idag är en sån dag då jag klarar allt. jag känner mig stark och glad. jag känner mig härlig! varför?
 
  • jag vaknade klockan nio och var pigg. solen sken till och med, och jag kom ur sängen utan problem.
  • pluggade non stop ett par timmar och inställningar i photoshop var faktiskt en liiiten smula intressant.
  • fick med mig hanna på joggingtur, en mysig sån från alexander kiellands till bislett med min fav-gal.
  • hade så mycket spring i benen att jag fortsatte efter att ha lämpat av fröken och SPRANG EN MIL!!!
  • kom hem och tog tre chins helt själv! nytt pb! stolt tjej!
  • fick ett samtal från en potentiell uppdragsgivare om en logotyp. galet kul! spännande! inspiration!
  • ska iväg och jobba, och bra energi = bra kunder = glad isabell.
  • ikväll ska jag kose meg hos hanna med plugg, hemgjord tomatsoppa och lite film.
tjo! idag hurrar jag för mig själv och ger mig en klapp på axeln. gör det du också. fan vad bra det är att vara jag.

daugava

är på väg hem från hanna, vars lilla lägenhet nästan blivit som mitt andra hem. för hur många kvällar har vi inte hängt i hennes soffa framför hennes gigantiska tv bara den senaste veckan? fyra, som jag kan räkna till nu. hela helgen, i princip. fint är det. bra med kvällar som dessa. sandra tecknade, jag stickade och hanna surfade. som var för sig, men ändå tillsammans.

imorgon ska vi ha frukost med kaffe och våfflor och jobba med våra mapper, ett ord som används flitigt på skolan och som jag bäst kan likna med en slags portfolio över alla ämnen med skisser, anteckningar, reflektionsnotater, uppgifter och så vidare. om ett par veckor har vi vägledning med lärare och då ska dessa mapper medbringas och ses över. phew.

annars fyller jag den närmsta tiden med ateljéjobb, skobutiksjobb, studiofoto med hanna och träning, och i helgen får jag besök av allra käraste kristin! det blir bio med emilia och izabella, vinkväll och utgång med tjejerna och förhoppningsvis photoshoot på oss. bra helg! längtar en hel massa redan. fem dagar!


höstsjukan

det är precis som att öppna pandoras ask. ni vet, gläntar man på locket strömmar allting ut, och man kan inte låta bli att vara där och pilla lite då och då, även fast man VET att det hade varit bättre om man fortfarande stod stadigt. ena foten hårt på lådan och så förblev den stängd.
 
idag har varit en lång dag. vi har haft sista dagen av teoriworkshopen. igår började vi den korta processen att skriva ett artistic statement. vi skulle skriva tio sidor, bara låta orden strömma, och idag skulle allting uppsummeras till en halv sida kort text. mina tio sidor var egentligen bara sju, men pennan flöt på bra och när jag idag läste orden igen visste jag inte helt hur jag skulle tackla alltihop. fick ut summan men kände mig ändå alltför personlig. dagen avslutades med redovisning, jag höll rösten stadig men ville sjunka genom golvet. så direkt på jobb, där det var galet mycket att göra och vi sprang som tokar i tre timmar. slut i huvud. slut i kropp. på stortorvet hoppade jag på fel trikk men upptäckte det inte förrän efter fyra stopp och fick följa trikkspåren i en halv evighet innan jag hittade fram till jernbanetorget. spöregn. tog bussen hem till hanna där hela stora tjejgänget var, vi åt tacos och såg på film och jag tror inte jag sa mer än tio meningar under hela kvällen. orkade inte. och vad jag än skulle kunna ha sagt kändes ändå meningslöst, så därför höll jag tyst.
 
jag känner mig helt slut. helt färdig. alla dessa planer, saker som händer och fullspäckade dagar brukar vara roligt men tär lite. jag har inte varit ensam mer än ett par timmar på jag vet inte hur länge. att umgås är asmysigt men ensamdepåerna behöver fyllas upp, ändå är jag för rädd att missa något så jag hänger på.
 
har haft det på känn, anat tyngden i kroppen och hur tankarna liksom rör sig saktare och inte känns så värdefulla. har känt längtan efter sängen så fort det blir mörkt, hur svårt jag har att somna och hur det är ännu svårare att kliva upp. den här jäkla höstsjukan, alltså. som jag verkligen trodde att jag skulle slippa i år. jag trodde att det hade något med min gamla ångest att göra, mina gamla känslor och tankar, hela mitt gamla liv. tji fick jag. hösten tog mig visst i år igen. älskade, älskade höst. vad gör du med mig?
 
det är fem veckor kvar av terminen och om jag hade ångest innan för att tiden går för fort känner jag nu bara lättnad. det blir jobb på mig i två veckor efter skolavslutningen innan jag äntligen får åka hem till örbygatan, julefrid, familjen och vännerna. sju veckor tills jag kan sätta livet på paus i några dagar. jag kan krama ur det sista utan att paja. det är inga problem, sju veckor kan jag hålla ut. men jag längtar mer än någonsin.

helg is the shit

herregud, vilken bra helg det här har varit. jag känner mig lugn och full av energi. ganska trött, då, men det är absolut lov att vara på en söndag! this is my weekend:
 
i fredags var vi på skolan och jobbade med examen. satt i tre timmar innan vi nöjde oss och packade ihop. blev en långlunch à la knappa fyra timmar på café sør med sofie, kristine, hanna och jone innan jag drog på jobb. en snabbtur på gymmet (den här veckan har varit så fullbokad att jag endast hunnit med 3 timmar. LITE för att vara mig. spritter i kroppen. nya tag imorgon) och så direkt ner till saga kino för att möta upp sofie, hanna och lena. dog skrajdöden under paranormal activity 4 och sen var jag och mina två musketörer alltför rädda för att åka hem var och en för sig. vi drog till hanna och drack varm choklad istället. mysigt.
 
igår jobbade jag hela dagen, var sjukt mycket att göra, sen snabbt hem för dusch, ombyte och packa väskan. svängde förbi hanna en timme för lite snabbt häng, ett glas vin och nytt smink innan jag fortsatte turen till emilias place. blev en svängom på stan innan vi landade hos henne tillsammans med andreas och lite vin. kom inte i säng förrän åtta imorse, men SÅ JÄVLA MYSIG KVÄLL!
 
idag vaknade jag vid ett och när kompisarna fortfarande inte hade vaknat när klockan var kvart i tre drog jag hemåt. eftermiddagen bjöd på häng med brudarna och examensjobb (suck) och nu har jag precis kommit hem. har tagit en dusch, slängt i mig en macka och ska alldeles strax springa till bussen mot skolan. sista touchen på examen. imorgon är det redovisning och det kan inte beskrivas med ord hur lättad jag kommer känna mig klockan 11.20 imorgon. då är det färdigt. då blir det fira examen-vin mitt på blanka dagen. önska mig lycka till!

PLANINJ

jag älskar planer. älskar att bestämma saker, skriva ner, fullföra och bocka av. känns som att man kommer framåt. har ett mål att jobba mot, och ingenting är ju mer tillfredsställande än ett slutfört projekt. nu har jag haft turen att träffa fyra likasinnade, som planerar och avtalar och avslutar det vi bestämt. den här veckan har det blivit många kvällar i hannas soffa (okej, det är bara onsdag, men både måndag, tisdag och ikväll har vi hängt där) vilket har resulterat i jävligt bra planer sammanfattade i en lista jag tänkte ni skulle få ta del av. vi har fram till sista december 2013 på oss och klarar vi detta ska vi få en jävligt fet premie. vad har vi inte kommit på än, men någonting bra. that's for sure.
 
alltså: PLANINJ (på bästa norska dialekt) för hanna, sofie, sandra, kristine och isabell. och frivilliga.
1. Se Hostel 2  - check!
2. Se julekalendere - mer specifikt mysteriet på greveholm
3. Dra til IKEA
4. Spise taco fra tacofat
5. Spise salat ala Isabell nr.2
6. Strikke votter
7. Reise til Averøya
8. Reise til Uppsala
9. Roadtrip
10. Hyttetur til Oppdal
11. Feire Hannas bursdag en gang til
12. Bake pepperkakehus
13. Juleverksted
14. Fotografere analogt
15. Fotografere i studio
16. Dansekurs
17. Sleepover
18. Reise på chartertur
19. Reise med tyskebåten
20. Reise til Askim
21. Hyttetur til Fredrikstad
22. Spise thai @ Rice Bowl
23. TUSENFRYD
24. Se MAMA filmen i januar
25. Mo marken
26. Reise til Stockholm
27. Feire Valborg
28. Se paranormal activity 4 på kino
29. Døgne
30. Matraid på kiwi
31. 4-stjerners middag
32. Tapaskveld
33. Karaoke
34. Harrytur
35. Hyttetur i Nordnorge
36. Äta på Le Benjamin när första snön lagt sig
37. Dricka kakao och prata om livet