en helt vanlig onsdag i februari

det är som att livet står på vänt. som att hela jag har blivit pausad, eller kanske hela världen, allt bara väntar på att någonting ska hända. och det händer aldrig någonting. jag längtar mig galen efter ljuset, värmen, färgerna och känslan av att det faktiskt går ganska lätt. längtar tills motvinden slutar blåsa. börjar bli ganska less på att sitta i drag. all. the. time.
 
well. idag är som alla andra dagar, förutom att jag inte kom iväg till skolan. sov åtta timmar inatt (hur längesen var det jag sov åtta timmar? länge!) men dog ändå trötthetsdöden imorse. bestämde mig för att hoppa förmiddagsklassen i kroki och teckning och stanna hemma och jobba. emilia kom över på frukost och promenad innan hon började jobba, jag tog en liten längre sväng innan jag gick hem till mitt. skönt att få lite frisk luft. rensa huvudet en smula. sen gick jag hem och jobbade med teckning och design, dels åt det lilla företaget och dels för tre nya beställningar på tavlor jag fått! johanna som beställde den tidigare tavlan la upp sin bild på facebook och genast hörde en till tjej av sig. kul!
 
nu ska jag iväg på catslide och body balance, får se hur det går eftersom inte bara psyke utan även fysik stretar emot lite now a days. kämpar på i alla fall. sen ska jag vara snabb i duschen och svida om till klänning, för idag är det izabellas 21-årsdag och vi ska ut och käka ikväll. blir mysigt!
 
nu: borsta tänderna och lubba till trikken.
 
johannas beställning: familjeporträtt.

hello monday!

sitter på skolan och käkar pomelo. lunchdags, vi har haft tre timmars kroki/figurteckning nu på förmiddagen och eftermiddagen är ägnad åt ateljépraktik. jag tänker att jag ska jobba lite på beställningsjobbet den lilla tid jag stannar på skolan, för klockan 15 ska jag befinna mig utanför stan för spännande samtal om ett eventuellt samarbete! hoho. jag är lite nervös, men har blivit lovad te vid ankomst och om den här duden är lika skön som den första kommer det gå jättebra.
 
efter mötet (som antagligen inte kommer ta sååå lång tid) sticker jag in till stan igen, möter upp kristine och drar på spinningtimme på gymmet. svett, svett. blir nice. sen ska jag köpa en rödbeta och försöka mig på naturfärgning av kläder! hade pysselstuga igår och sydde ett linne som behöver pimpas lite.
 
ah, och så är det supersoligt och vårigt här idag. har egentligen varit hela helgen. hopp om livet..!
 
 

ny vecka, ny start

dagarna går fortfarande i en jämn ström. likaså humöret. svackan håller i sig, livet är inte särskilt spännande just nu. jag kämpar på så gott jag kan för att ge mig själv dom bästa förutsättningarna för att må bra i både kropp och själ. för visst är det tufft ibland. speciellt såna dagar när allting känns som varken eller. inte helt bra. verkligen inte dåliga. men bara.. grå.
 
idag skulle vi börjat med bokworkshop på skolan, något jag hade sett fram emot. skapa omslag och storyboard och grejer. på morgonmötet fick vi dock veta att workshopen inte ger några studiepoäng, och jag som anar mig ha alldeles för få (eftersom långa kurser visst ger lika många poäng som korta, och jag mestadels valt tre veckors-kurser) fick snabbt byta riktning och styra stegen mot figurteckning istället. teckning och isabell stahlén, alltså. undrade för mig själv hur kul det egentligen kunde bli, jag suger ju på att teckna. men! vi fick en aktmodell och ägnade hela förmiddagen åt kroki, det var kul och intressant och tiden gick fort. efter lunch hade vi möjlighet att bli med på andra halvdelen av dagens workshop (som ska hålla på i tre veckor), jag försökte lyssna på magkänslan som sa åt mig att inte ta mig vatten över huvudet och åka hem. sagt och gjort. emilia kom över, jag fick skissat lite på beställningen, vi såg en film och sen åkte jag ner till gymmet. spinning. första på över två år. det var härligt att få svettas ordentligt och definitivt något jag kommer fortsätta med på måndagseftermiddagarna. droppade det andra passet jag hade bokat in mig på, för lår och rumpa gnällde hysteriskt och jag vill inte vara för sliten på pt-timmen imorgon. åkte hem, käkade en macka, hoppade in i duschen, lagade massa mat så det även räcker till matlådor och någonstans under familjen annorlunda glömde jag bort allt vad middag hette, så nu har jag ännu fler lådor att ta med till skola och jobb. jaja. helt perfekt kan man ju inte vara.
 
 
kroki-skisser och en svettig fröken stahlén efter spinningpasset.

eko-mat

det värsta med det här landet är att allting är så dyrt. jag har egentligen inte lidit av det tidigare, jag menar, jag tjänar mycket mer än vad jag gör i sverige, att lära mig hålla i slantarna sen jag blev student har egentligen inte varit något stort problem, och kikärtor och bönor kostar ungefär en tia oavsett vilket land man är i. efter nyår bestämde sig även en del matbutiker för att sänka momsen på ekologiska varor, vilket är skitbra! men, så kom då rawfoodintresset igång och med det en hel del läsning kring innehåll och deklarationer, och lusten att göda min kropp med hälsosamma varor sprängfyllda av energi bara ökade. det var någonstans här jag insåg att det inte är så jävla billigt att bo i norge. till exempel, vegetariska produkter: 1. finns oftast bara på hälsokosten. har du tur att hitta veg-substitut i en vanlig butik är det allt som oftast konstiga grejer, som basilikapuckar. menar, vem äter sånt? 2. kostar multum. på willys får jag 1 kg sojafärs för 60 spänn. här får jag betala det dubbla för halva vikten.
 
så fick jag nys om en butik som öppnat på hovseter, en bit utanför stan. en liten ekologisk butik driven av två svenskar (vi gör mycket gott, vi!) som just saknat sveriges utbud i ett annars så härligt land. økohjertet - fint namn har dom också! även om priserna inte är jämförbara med sveriges så är det väldigt mycket billigare än om du går på hälsokosten eller den andra enda kända, för mig, eko-affären.
 
idag var det dags. efter dryga timmen egenträning följt av en timmes corebar och 1200 förbrända kcal tog jag, med emilia på ena sidan och kristine på den andra, tunnelbana i 20 minuter för att besöka denna spännande lilla plats. och den var verkligen liten. knappt större än 30 kvadrat, men fina förpackningar och spännande saker att se på. och inhandla! en timme senare och 700 kronor fattigare åkte jag hem. ont i ryggen på grund av tunga påsar, men jävligt nöjd.
 
dagens inköp: kakaopulver, grönsaksbuljong, spelt-knäckebröd, olivolja (virgin), tamarisoja, soltorkade dadlar, 
kokosolja (virgin), paranötter, tre förpackningar bovete, naturellt jordnötssmör och vegetarisk pastej.
allt ekologiskt, såklart!

skitdag

verkar inte bara vara jag som tycker att den här tisdagen suger. status efter status på facebook handlar om skitdagar och oroligheter och ångest och jag nickar och instämmer. back to black, så att säga.
 
kom aldrig iväg till skolan imorse. kändes som om jag hade fått en lavin över skallen när klockan ringde, råkade snooza i två timmar. tvingade mig upp. stannade hemma och jobbade istället. tog mig iväg till jobbet vid fyra, var superstilla hela eftermiddagen. pt direkt efter jobbet. jag var orolig och nervös, för nu har det varit en period av ganska o-kontinuerliga timmar och sånt blir jag alltid lite nipprig över. anniken brukar dessutom ha en förmåga att se direkt när jag inte har det bra, vilket leder till snack och samtal och jag var inte helt säker på hur jag skulle reagera. som sagt, "hvordan er livet?" frågade hon och sen gick en tredjedel av timmen åt att prata och prata och prata. jag nickade och tittade bort och försökte att inte börja grina (blir så lätt känslosam och obekväm) och hon gav mig goda råd och tips och försökte hjälpa så gott hon kan. summa? jag måste försöka låta allt hon sa sjunka in, sen bearbeta för att så försöka hitta och välja en ny väg istället för samma gamla återvändsgränd. måste bara hitta orken. och lusten. och motivationen. "bara", liksom.
 
imorgon ska jag börja med mitt nya projekt och måla lite miniplastgubbar hade jag tänkt. mörkrum mellan 13-16, catslide och bodybalance (och eventuellt spinning, om jag känner för't) fram till 19.15 och vid 20 ska jag möta upp emilia, izabella, martin och ev. dom andra dudesen på kaikola för billig öl. ser fram emot det. ska bli en bra kväll. och efter imorgon är det ju nästan helg. jag tänker mig en vit sådan. har bjudit in mig till kristine för lite peptalk och melodifestival på lördag. blir bra det med.

carpe diem

det här med att fånga dagen.
 
i vår lägenhet är det ganska lyhört. inte inne, mellan rummen, men från våning till våning. under oss bor en karl som snarkar något överjävligt. om jag inte har somnat innan 01.30 blir det svårt, för det är då han brukar sätta igång. jag får lägga kudden dubbelvikt över huvudet och koncentrera mig på att tänka på annat. det brukar gå sådär.
 
inatt klarade jag mig, som tur var. däremot hade denna karl fått för sig att leka handyman på morgonkvisten, och klockan var bara 06.30 när han plockade fram hammaren och började spika i väggarna. jag vaknade såklart, irriterad låg jag och funderade ut vad jag skulle skriva på diverse lappar att sätta upp i trapphuset. "VAR FAN FINNS HUMANITETEN I OTTAN??? SLÄNG HAMMARJÄVELN! JAG BEHÖVER SOVA!!!" och så vidare. när klockan ringde vid åtta var jag sur, grinig och mina ögon gryniga och svullna. en syn för gudarna.
 
nu har det gått några timmar. jag har hunnit vakna till liv, vara på morgonmöte, diskutera konst och framkalla två foton i mörkrummet. nu landar jag i soffan igen. idag ska jag bara göra saker jag mår bra av. det behövs. verkligen. jag har lagt bovetet i blöt och ska ta en dusch. sen ska jag äta fräsch raw-gröt, dricka kaffe, sticka och börja jobba på en beställning av en tavla. eventuellt spinna med kristine i eftermiddag, men om hon bangar kanske jag utser måndag till vilodag. för idag ska jag låta mig själv andas, spänna av och bara vara. och försöka släppa på alla krav.

söndagkväll

har ännu inte kommit i säng, fast jag sovit knappa fyra timmar inatt och ska upp om sju. känner mig obehagligt pigg. har nyss kommit hem från bästa emilia, vi har sett på sagan om ringen och botat lite söndagsångest. bra. är så jävla nice att hon bor bara ett par minuter bort. vi säger det varje gång någon ska hem, "fy fan vad skönt att vi bor så nära!", "ja, kan vara det bästa ever!". haha.
 
har haft en fin helg, ändå. i fredags var jag hembjuden till kristine på juicedate. hon pressade i ordning en blandning av ananas och äpple och ingefära och morötter, så gott att jag nu cravar en centrifug ännu mer än förut. jag satt i soffan och stickade och hon knatade omkring och fixade med olika saker och vi pratade och pratade tills klockan var tolv och jag var tvungen att gå hem. bra kväll, bra tjej.
 
på lördagen var det jobb och träning och stress till matning av katter innan det var dags för lugnet i kojan hos martin, linus och niklas med emilia och ida. god mat, rödvin och härliga energier! sov kvar där och vi somnade sent, som sagt, men natten var fantastisk.
 
tog mig hem i förmiddags och bakade scones. har suttit i soffan och stickat, förlorat mig i oc-världen och oroat mig över världelösa ting. som vanligt på söndagar.
 
imorgon ska jag upp till morgonmötet på skolan, sen åker jag nog hem och sover lite innan print i mörkrum klockan ett. därefter införskaffning av färg och smala penslar och så tänkte jag köra ett bodyattack-pass mot kvällen. blir säkert bra. ska väl försöka hoppa i säng nu. kan vara en bra idé.. vi hörs!
 
ena framstycket till västen jag stickar. NÖÖÖÖJD!

workout

ah. slut som artist. svettiga kläder som fryser till is här där jag sitter och väntar på trikken hem. trött huvud. tunga ben. mage som skriker efter mat, näring, men kluckar mätt och belåtet av en och en halv liter(!!!) vatten. hela kroppen härligt sliten efter alla bulgariska utfall, hipthrusts, knäböj, chins, bar rollouts, militärpressar, roddar, armhävningar, tåhäv, pikes och renegade rows. tog mig en liten tabatacykling som final, landade på en och en halv timme och 810 kcal. genomsnittspuls på 79% och max på 89%. får jag vara nöjd med.

nu ska jag hem och duscha, äta sallad till middag (färdig i kylskåpet, SÅ SKÖNT!) och sen krypa ner i sängen med lite oc innan jag knoppar tidigt. är planen, i alla fall. imorgon ska jag vara på skolan klockan nio för framkallning av film (spännande!), sen har vi kulturhistoria till fyra och så jobb till sju direkt på det. ska inom gymmet för lite kondis innan jag eventuellt, beroende på formen, tar mig hem till kristine för lite häng. ska vakta katter i helgen igen också, och fröken i fråga bor ju nära djuren så i så fall slaggar jag nog på rodeløkka. time will tell!

vel, vel. nästan hemma och personen bredvid mig gluttar. hörs!


måsten, borden - orkante

det gäller bara att ta sig upp ur sängen. blötlägga bovete. in i duschen. på med kläder. mixa gröten. koka kaffe. äta frukost. på med datorn. sammanställa portfolion. göra lunchlåda. packa väskan. dra på träning. duscha igen. på med kläder och smink. äta. gå till jobbet. vara alert och effektiv och trevlig mot kunder. gå till trikken. åka hem. äta middag. dricka vatten. tvätta träningskläder. fila på portfolion igen. skriva reflektionsnotat. kolla igenom konsthistoriaboken inför morgondagens föreläsning. ladda kameran med ny film. packa väskan på nytt. sova.
 
men av någon anledning känns måsten och borden totalt oöverkomliga en dag som denna. har varit vaken sen nio men fortfarande inte kommit längre än från fosterställning till halvliggande. har fyra nya avsnitt av oc. är inte ens hungrig. faaast.. kaffe vore ju gott. och det finns ingenting som säger att jag inte kan krypa in i morgonrocken igen efter en snabb tur genom duschen. träningen skulle jag ju kunna ta efter jobbet, det är ändå inte särskilt mycket folk efter 19 och isåfall slipper jag släpa på handduk och grejer. då har jag helt plötsligt fem timmar hemma innan jag måste ta mig någonstans. för jag kommer ju ändå inte få någonting gjort. har inte lust. har inte energin till det. känner mig ganska tömd, och vafan. ytterligare en dags slacking gör väl ingen skillnad.
 
 

working lad

har just svalt min sista sked av dagens ranson på äcklig, äcklig raw food-gröt. avokado, bovete och frusna bär. att jag håller på, alltså. smaken är inte så värst, men konsistensen är riktigt illa, jag håller för näsan och skopar i mig tugga efter tugga. klunkar nu halva koppen kaffe för att få annan smak i munnen. klaaagaaar.
 
idag är jag uppe tidigt, för idag ska jag hoppa in och hjälpa jobbet. blir superlång dag, kassa till stängning, har inte jobbat så länge sen i somras typ. höhö. får se hur det går för mig. tar med mig lunch och en påse mandlar jag kan knapra på under tiden. sen har jag tänkt mig lite cykel-intervaller innan jag möter upp ylva för les misérables på bio! mysig kväll.
 
igår hade jag inga föreläsningar så drog hem från kattlägenheten, försökte komma igång med saker här hemma (utan resultat) och drog till min pt-timme klockan fyra. var bara det att.. min pt dök inte upp. skickade ett sms efter tio minuter och kollade om tiden var rätt. fick inget svar. 25 minuter efter avtalad tid hoppade jag av elipsen och gick ner och foamrollade lite. skickade nytt sms, "måste ha blivit något missförstånd, tränar själv, du kan väl höra av dig så vi kan bestämma en ny tid." ska tilläggas att det är fröken stahlén vi pratar om, jag är min mors dotter och hade nu hunnit spela upp diverse scenarion om hur hon hade blivit påkörd av trikken, låg på ullevål och så vidare. 45 minuter efter vi skulle ha börjat fick jag svar. för första gången ever var hon tvungen att ställa in på grund av magsjuka, och hon hade faktiskt skickat ett sms! dock till fel kund. haha. well, jag var glad att hon inte var där och smittade, och så fick jag ju lite egenträning plus extra kondis inbakat. no probs.
 
ska dricka upp kaffet här och dra på mig lite smink så jag ser anständlig ut. vi hörs!
 
bild på cool gangstah-brutta i lördags. hähähä.

att vara, eller inte vara, ensam.

fredagkväll. helg! jag sitter i en stor trea med takterass på rodeløkka och väntar på att tio minuter ska gå. då ska jag till olov ryes, till villa paradiso och möta upp tjejerna för middag. hanna och sandra har besök av deras bästa vän, så blev visst en liten get-together. bra. jag har inte hängt med tjejerna på evigheter. annat har kommit i vägen, jag har inte orkat vara särskilt social och dom få gånger jag har pallat med umgänge har det varit med emilia. för med henne är det ju nästan som att vara själv. vi hänger och om jag inte orkar snacka så spelar det ingen roll för henne. hon känner mig. hon läser mig bättre än någon annan och sväljer mig med hull och hår.
 
märker att jag är i en period av osocialitet igen. känner inte för att omge mig av folk. hemmakvällar lockar mer och mer, en kväll på stan är inte så jävla fet, jag kan lika gärna sitta i min egen soffa och se på dålig tv. även fast jag VET att jag bara gräver mig djupare ner i samma gamla fålla är det så jävla lätt att trilla dit. tänker att hemmakvällar inte är så dumma i alla fall. tänker att det ordnar sig ändå och ignorerar att dagarna går, jag blir äldre och att jag kastar bort min tid på ting som inte ger mig något över huvud taget.
 
det är svårt. svårt att släppa greppet om något som spelar en så viktig roll i mitt liv. eller, svårt att hitta balans mellan vad som är sunt och vad som är skadligt för mig. ensamtid. är så lätt att tippa över till något destruktivt. antingen har jag människor runt mig varje vaken minut, eller så stänger jag in mig och vill helst inte träffa någon alls. skitsvårt.
 
men, jag gör mitt bästa. jag försöker tolka signalerna och dekoda när jag verkligen behöver vara ensam och när jag tar det som skydd. ikväll träffar jag tjejerna. imorgon kommer ylva och kristine hit för att se på norska melodifestivalen och så ska vi ut och sjunga karaoke. nästa helg ska jag och emilia och c/o hem till martin och linus. det blir bra. jag vet ju att det blir bra, när jag väl är där. det är bara så jävla klurigt innan.