jajamensan fattas bara!

det händer åtminstone någonting. sakta, men säkert.

raw food

här om veckan fick jag för mig att köpa lite böcker. finns ju inget bättre än att hämta ut bokpaket på posten, så jag klickade mig in på adlibris och jaktade runt en stund efter några kap. landade på hypnotisören, berättelsen om pi, en kajsa ingemarsson och två böcker om raw food. har varit så jäkla mycket snack om detta, kan man kalla det fenomen? på sistone så nu tänkte jag att jag skulle spana in det. fick hem böckerna, bläddrade en smula, köpte en stavmixer och bjöd ylva på middag. bam. sen dess är jag kind of stucked.
 
det är faktiskt inte så mycket att det är helt otillagat, ouppvärmt och ja, helt enkelt rått, som fascinerar mig. en smula, visst, men alltså. här är något jag känner att jag klarar av. steka, koka, värma - nja, inte helt min grej. röra? javisst! inga problem!
 
har just avnjutit min favoritlunch, raw tacos. "tacofärsen" på valnötter, tamari och diverse kryddor. guacamole (!!!) och fräsch tomatsalsa. salladsblad som bröd. fy fan vad gott det är.  och så jävla friskt.
 
dessutom håller jag på att lära mig äta banan, något som jag inte rört (faktiskt inte ens tagit i om jag inte varit tvungen för att lukten sätter sig så i fingrarna) på tio år. äter den inte som den är, såklart, men mixad i bovetegröt funkar det rätt okej. har iofs i ett halvt paket frusna blåbär i varje omgång och efter ett par skedar är det ganska obehagligt, men ändå. jag får det i mig. way to go, me!
 
  
sesam stir, bovetegröt och taco med carobmousse och hallonsorbet. allt raw. nam!

meow, meow. måndag!

älskar såna här dagar när man hunnit med alla måsten och klockan knappt är någonting. började med mörkrumskurs idag, känns kul. har dock inte föreläsning förrän torsdag och det är också enda den här veckan. awesome! det ger mig en massa tid till att traska runt med kameran. var färdiga redan vid lunch, så jag droppade eftermiddagens inbokade pass och körde egenträning. bröst, triceps och mage i ett nästan helt tomt gym. underbart! även härligt att en (för mig) ny receptionist sa "redo for trening? det er bra, du er flink!" och när jag svarade att jag gör så gott jag kan sa han "du er jo kjempeflink! trener en masse!" och jag blev lite glad. hähä. 2013 är ju året då jag ska vara på topp. och i mitt livs bästa form.
 
nuuu sitter jag uppkrupen i soffhörnet med stora kaffekoppen. om en timme ska jag bege mig till linda och per, ska passa max ikväll. mysigt! han kommer antagligen sova hela kvällen, men för min del är det kos bara att veta att han ligger och snusar i närheten. hihi! ska ta med mig datorn hade jag tänkt, försöka få lite redigeringsjobb färdigt. måste också funta lite på en presentation, har något som heter show and tell varannan tisdag då vi ska presentera våra aktuella arbeten och projekt, och jag har en vag känsla av att det är jag imorgon.. problemet är ju bara att jag just avslutat jobbet med affischerna och i och med videokursen inte hunnit påbörja något nytt. well, well. det löser sig, sa kärringen som sket i vasken.
 

videokurs - resultate

tre veckors videokurs är slut. igår hade vi filmvisning på skolan, alla har varit skitduktiga och det var superkul att få se hur andra valde att tolka uppgiften. tänkte att jag slänger ut mina tre filmsnuttar här:
 
 SNEEUWLAND
 
 
 
SLEEPTALK
 
 
 
ET LIV FOR EN TAPER

morgonstund

kom inte upp ur sängen förrän elvatiden. jag och siri fastnade i soffan igår kväll, låg och kollade på tunnelbanan till klockan slog två. drömde asmycket inatt och känner mig helt körd i huvudet. nu sitter jag och petar i mig raw-frukost bestående av bovetegröt, hallon och valnötter. är banan i gröten. jag har seriöst inte käkat en banan på tio år. det smakar helvete, men jag försöker stålsätta mig. tänker att jag kanske kan vänja mig. ska köpa hem lite blåbär så kan jag blanda det i mixern på en gång, kanske förleder smaklökarna lite.. blir lite osäker på portionerna också, står ingenting i receptet och när jag nu gjorde halv sats (på 2.5 dl bovete och 1 banan) blev det ändå asmycket gröt. tog hälften av det och orkar knappt äta upp.
 
well. blev ingen middag med empan igår, jag somnade i soffan och hon behövde tvätta. och apropå tvätt har vår tvättmaskin ju gått sönder sen tre veckor tillbaka, och idag ska siri iväg med sin pappa för att köpa en nyyy! LÄNGTAR EFTER ATT FÅ TVÄTTA! själv ska jag på jobb klockan fyra och till tora på middag efter det. borde kötta på med veckans löppass också. samrådde lite med anniken angående träningsmål inför 2013, och vi bestämde sentrumslöpet i april. är nu igång med att hitta ett jämnt tempo jag kan hålla över längre tid innan vi börjar jobba på tiden. startade på fem km, har ökat en i veckan och nu är det dags för åtta. är så sjukt tråkigt att springa på bandet, men idag är det bara elva minus, och jag tänker, om jag tar långkallingar under tightsen kan det kanske gå.. haha!
 
morgon.. öh, förmiddagssol!

filmklipp och kul

sitter i skolan och väntar på att dra härifrån. har redigerat och klippt färdigt min tredje och sista kortfilm och ska nu bara se till att jag har en backup på filerna. sååå ska jag lämna tillbaka kamera och laddare till læringssentret och äta ett knäckebröd innan jag tar mig till stamina hot för lite pump och svett. härligt! i eftermiddag ska jag sen hem till linda och max och leka lite innan emilia kommer till mig ikväll och blir bjuden på middag. planerar raw champinjonragu med majspolenta och carobmousse! satsigt. speciellt eftersom jag hatar både svamp och mousse. well, någon gång ska vara den första att prova.. time to grow up.

nuuu blev jag visst färdig, dags att göra roligare saker! herrå!


2 januari vs 29 maj

plockade fram dagboken för att skriva lite. fick en jättefin anteckningsbok av emilia i julklapp och nu vill jag bli färdig med den gamla (som jag började skriva i 9 februari 2010..) så att jag kan få börja i en ny. gillar nystarter. har alltid gjort. kommer antagligen alltid göra. känslan av att lägga undan gammalt groll och starta upp med nya, friska tankar. framför allt eftersom mitt liv ser så annorlunda ut nu. och jag vill inte låta det smutsas ner av mitt gamla jag.
 
har tidigare sagt att 2012 var året det hände. året då jag tog tag i mig själv. året jag hamnade vid ett vägskäl och äntligen, efter mycket velande fram och tillbaka, valde rätt väg. rätt riktning. senvintern och våren var då det hände, jag fightades som ett djur och sakta men säkert stretade jag mig mot toppen. det här är egentligen bara en känsla jag har haft och mina tankar då har jag för längesen glömt bort. man gör ju gärna det. glömmer det fula och trasiga och kommer ihåg det fina. det är väl ren självbevarelsedrift.
 
hur som helst. nu kände jag mig mogen att läsa gamla dagboksinlägg. det gör ont att se hur ledsen jag var, men är så fantastiskt att se skillnaden efter några månader att jag bara måste dela med mig av mitt innersta. jag tänker att det är lika härligt för er som det är för mig.
 
 
2 januari kl. 01.49
2012. nytt år och nya möjligheter men jag sitter redan och grinar för jag är så jävla skraj. uppgiven, rädd och ledsen. jag orkar inte! orkar ingenting. inte vara så känslig och inte bry mig så mycket men framför allt inte hata mig själv så jävligt. jag orkar inte med tanken på att jag ska leva i så jävla många år till. det här tar knäcken på mig.
 
jävla skitliv. och jävla helvete som aldrig tar slut.
 
 
så går det några månader, fyra och 27 dagar för att vara exakt. under den tiden har jag börjat träna med pt, försiktigt lärt mig äta frukost, försöker få till tre mål mat med mellanmål, börjat dricka vatten och slutat dricka åtta koppar kaffe om dagen.
 
 
29 maj kl. 21.27
tisdag i maj. sitter i träningskläder och svettigt hår, nyss hemkommen från gymmet och pt-timme med anniken. mår ganska bra. känner mig lugn, samtidigt som det rycker och spritter i hela kroppen. en nervös känsla, jag andas bort den. väljer bort den. låter den inte slå rot, behåller lugnet. för det ska jag ha. det är jag värd. så. jävla. värd.
 
märks det? att jag är någon ny? något säkrare. kanske bättre. kanske mer stabil och definitivt gladare. jag hoppas det.
 
jag klarar mig. jag kommer inte att gå under. det kommer bli något bra, rent ut sagt storslaget av mig, en dag, när tiden, världen, jag själv är mogen. jag är bara värd det bästa och ingenting är för bra för mig. jag är bra. jag duger. jag duger!!!
 
glöm inte. lyssna, isabell, för det här är viktigt. glöm inte och aldrig att du är värdig. du är ingen dålig människa, folk ser dig inte som äcklig och motbjudande. människor tycker om dig, värdesätter dig, så varför skulle du inte göra detsamma.
 
så jag bestämmer mig. jag vänder blad och börjar på ett nytt kapitel. ett ljust kapitel och oskrivna blad. väljer att lämna mitt förflutna bakom mig och omfamnar framtiden. den som är min. och lovar att aldrig trampa på mig själv igen. lovar att göra mitt bästa, varje dag, för att jag ska ha det bra. och lovar att göra allt som står i min makt för att inte glömma det här.
 
jag har framtiden i mina händer.
och framtiden börjar
 
nu.

bokmal

idag hämtade jag ut ett paket på posten. hade beställt en hel hög med böcker där "pigg och glad med raw food" av vibeke amdisen var en av dom. sitter nu och läser förordet och måste bara dela med mig av den finaste delen som nästan rör mig till tårar:
 
gaia - moder jord.
 
tack för att jag får inandas din luft
och för att jag får dricka av ditt vatten.
tack för att jag får äta av din levande föda
och för att jag får ta din läkande medicin.
tack för att jag får leva bland djur och människor
och för att du ger mig fast mark under mina fötter.
tack för att du låter solens strålar lysa på mig
och för att jag kan känna regnet mot mitt ansikte.
tack för att jag får lukta på blommornas sötma
och för att jag får uppleva solnedgången.
tack för att du visar mig stjärnhimlens oändliga storhet
och för att jag får känna månens magiska dragningskraft.
tack för att du ger mig ljus så att jag kan utföra mina aktiviteter
- och mörker så att mina celler kan återhämta sig.
tack för dygnets, månadens och årets cykel
och för att du visar mig att livet är evigt.
tack.

bla bla bla

den här lilla smygförkylningen har nu legat och tryckt ett tag tills den inatt valde att bryta ut rejält. vaknade och skallen känns helt igenproppad. var rätt säker på att hjärnan hade förvandlats till snor under natten, är råtäppt och nyser som jag vet inte vad. well. sån här skitsjuka är ju ingenting att göra åt, och heller inget att pausa livet för, så jag fortsätter som vanligt. har klättrat ur sängen, ska till gymmet en sväng, filma lite, tre timmar konsthistoria, tre timmar jobb och sen ska jag träffa ylva. lär bli slapp kväll här, jag jobbar imorgon och hon har väl också varit igång hela dagen.
 
den här veckan har varit ganska bra. jag har skoljobbat mycket, filmat lite, klippt och redigerat färdigt två kortfilmer, är nästan färdig med sista planchen på emilia och anton. nästa vecka är sista videoveckan, sen börjar vi med mörkrum. linda och per kommer upp på söndag och tar med sig pappas analoga småbildsformat. har fått låna hans hasselblad, men mellanformat är inte optimalt då resten av gruppen kommer ha småbild, såatteee.. ska bli kul. annars har jag hängt en del på gymmet, fyra pass, 6 km löpning och egen styrka. lekte med emilia i onsdags. ska ut med henne och övrigt folk imorgon. kanske träffa malin och aurora på söndag om lilla tjejen är frisk. tiden går, det är bra. framtidsångesten ligger och gnager hela tiden och jag försöker ventilera med så många som möjligt och trycka undan den när jag är ensam. ska prata med jobbet och med lärare på skolan. vi får se hur det blir.
 
nä, nu ska jag packa ihop det sista och ta mig till trikken. komma igång. finally.

sten i skallen

så jävla opepp på livet just nu. halsen fuckar (igen), det känns näst intill omöjligt att komma ur sängen på morgnarna, jag har framtidsångest, skolan höjer avgiften med tio lax till nästa år och jag vet inte hur jag ska göra. hade ett långt samtal med mamma igår och det hjälpte för stunden, men idag får jag lika mycket panik av att tänka på det. väljer att koppla bort. tar turen ner på skolan och lägger mig på golvet och målar hela dagen. terapi.  ska lyssna på podcasts och gömma mig från omvärlden. tre timmars jobb i eftermiddag och sen var planen 6 km på löpbandet, men tror faktiskt att jag skippar det. tar en av vilodagarna idag. åker hem och stickar klart tröjan till max, kollar på skilda världar och sover tidigt.
 
fan, alltså. om jag bara visste med vad jag skulle fylla den här tomheten i bröstet.

20

20-årsfest för sofie igår. hon fick typiska 20-årspresenter av oss, blev glad, folk dansade limbo och jag drack vodka. var inte särskilt full, hängde med folket i klassen och lyssnade på gamla hits. mötte upp emilia och izabella och drog på blå. rom och cola, asmycket folk och vid tre fick jag nog och traskade hem. har nog aldrig varit så kall i hela mitt liv. fattar inte. efter nyår ska det bara gå mot varmare tider, men vädergudarna är visst inte riktigt på samma bana som jag där..
 
well. idag är jag en klubbad säl. ser redan fram emot nästa helg, då jag ger mig själv en paus utan utgång. helgen därpå är det julbord med jobbet och jag kan verkligen behöva några dagar av ingenting.

fy fan vad jag är bra

idag är en sån dag då jag stannar framför varje spegel jag går förbi och tittar på mig själv lite extra länge. granskar. studerar mitt ansikte, axlarna, låren, vaderna. lyfter armarna högt över huvudet och släpper dom långsamt ner. tittar på axlarna, hur senorna rör sig under huden. lyfter upp tröjan, sträcker armarna ut till sidan, drar ihop skulderbladen och ser hur ryggmusklerna spänns och flyttar sig när jag vrider kroppen. spänner bröstmusklerna och ryggfiléerna. rör med lätta fingrar. imponeras.
 
igår var jag på 45 minuter catslide och efter det en timmes body balance, inspirerat av pilates, yoga och tai chi. lugnt och stilla. andas in, andas ut, fokusera och koncentrera. avslappning sista tio minuterna. "känn energin stråla. i händerna, fötterna, längs hela kroppen och in i hjärtat. den energin kan du plocka fram när du vill." instruktörens lugna röst. min tunga kropp mot mattan. jag började nästan gråta. för tänk, vad fantastisk kroppen egentligen är! tänk, vad mycket vi utsätter oss för, hur hårt vi pressar oss, och ändå, ÄNDÅ STÅR KROPPEN UT MED OSS.
 
i omklädningsrummet pratade jag med en tjej med samma typ av bakgrund som jag själv. om hur svårt det är att hitta balans gällande träning och mat. problematiken kring kropp och själ och att tillåta sig själv att andas, trots att man alltid ska vara duktig flicka och bära hela världen på sina axlar. "du är ju flott", sa hon, och jag tänkte att kanske beror det inte bara på att jag sprungit på gymmet i genomsnitt fyra gånger i veckan det senaste året. och på nyårsafton sträckte sig nathalie över bordet, kramade min hand och sa "isabell, du strålar." det kan ha varit den finaste komplimangen jag fått på hela året.
 
kanske är det avgörande att jag faktiskt tänker annorlunda. att jag inte längre vill kämpa för att bryta ner min kropp, utan att jag vill hjälpa den, bygga upp den, nära den med det den mår bra av och träna upp den för att orka med. för jag vill leva länge. och jag vill att min kropp ska vara med mig hela vägen.

in a new york minute

nästan nyss hemkommen från gymmet. har haft pt-timme, trött i kropp och musklerna är härligt slappa. har dock mest ont i huden kring revbenen efter att ha legat på golvet i ateljén och målat posters i dryga 12 timmar på två dagar. härligt. jag är nu inne på tredje affischen i serien, har hållt på sen november och ska vara klar innan januaris slut. är så jävla mycket småpill, liksom, det tog säkert två timmar idag att måla ett huvud. ETT HUVUD. och jag ska ha två helkroppar.
 
well, well. i söndags fick jag den fina surprisen att fanny skulle komma hit över en natt. efter många om och men och planer som inte gick som dom skulle fick vi i alla fall till en kaffe i eftermiddags innan jag skulle på jobb. en timme som gick väldigt fort, men det var så jävla fint att se henne igen.
 
annars öser vi på skolstarten på en gång med tekniska kurser. jag har video första tre veckorna. är så jävla taggad! har kurs fyra förmiddagar i veckan och imorgon ska jag skriva klart min storyboard (alltså som en seriestrip över vad min film ska handla om) samt låna en 7D så jag kan börja filma lite material. ska på catslide och body balance mellan 17.30-19.15 och därefter möta upp ylva. var alltför längesen nu. vi har inte setts sen.. SEPTEMBER?! herregud. det är ju sjukt. hon ska med hem hit, hur som helst, och jag tänkte använda mig av henne för lite filmning. blir bra.
 
poster nummer två, halvfärdig. storlek A0. med andra ord: jävligt stor.

jag som faktiskt hade jullov

skolan har börjat igen. jag har så smått kommit tillbaka till vanliga rutiner: går fortfarande och lägger mig alltför sent, men går upp i tid, äter frukost, lunch och middag och försöker komma ihåg mellanmål, jobbar, tränar och är trött på kvällarna. det är skönt. jag gillar rutiner. sätter som en ram runt min vardag, och för en virrig själ sliten mellan vad hon egentligen vill och bör och ska och måste kan det vara rätt fett.
 
hur som haver. hade mitt första jullov på fem år, så ger er en uppdatering av dagarna i uppsala i form av random bilder från telefonen. enjoy!
 
 
  
katten som snor vatten, gammelfika med kristin och lisen.
 
  
ett försök att slå in paket, klä granen med far och mor och julaftonslunch med la familia.

  
jultomten, rumpmassage och kvällsmys med babyn min.

  
ett fint uppsala, juldagsföris hos helena och två snyggon på o'learys.
 
  
pappa och maje på annandagsmiddag, lek med max och två fulla kompisar.
 
  
bra rumpa på gymmet, första mötet med sötaste lowe och finbesök av karin och emre.
 
  
nöjd tjej efter årets sista träningspass, stretching på nyårsmiddag och haren och firren.
 
  
sista bilden 2012, första bilden 2013 och två raringar på flurran.
 

 
 
 
 

mitt 2012

1. gjorde du något i år som du aldrig har gjort förut?
jag flyttade, flyttstädade, började plugga i ett land som inte är sverige och började träna med pt.

2. höll du några av dina nyårslöften?
jag kan inte minns att jag hade några? det säger väl en del.. efter en snabb check i arkivet, jo. "att ta hand om mig själv. haha.. ha.." men fan, det gjorde jag verkligen. så gott jag kunde. och gjorde det oftast så jävla bra.

3. fick någon du känner barn?
min kusin ploppade lowe i september. och så fick frida lilla emilia där omkring!

4. dog någon som stod dig nära?
nej. tacka gudarna för det. peppar peppar, ta i trä.

5. vilka länder besökte du?
sverige och norge. har varit ett väldigt hemma-år i år.

6. är det något du saknade 2012 som du vill ha 2013?
det senaste halvåret: pengar, haha. lite extra kärlek skulle inte skada, och mer utveckling av mig själv. även fast jag fick otroligt mycket av den biten 2012.

7. vilket datum kommer du alltid att minnas?
1 september, när syrran gifte sig. det var stort, även för mig. och så sjukt vackert. 

8. vad är det bästa som hänt dig under året som gått?
min långa resa mot att må bättre. den resan som startade med att ta en gratis pt-timme och hitta någon som jag faktiskt kunde lyssna på. både kropp som psyke är tusen gånger starkare än vid den här tiden i fjol, då jag mest var ett knippe ångest. det tar tid att komma ikapp, men jag är en god bit på väg.

9. vilket var ditt största misstag?
att inte ta mer än två veckors semester på hela året. att jobba halvtid samtidigt som jag pluggade heltid. att tro att pengar är så jävla viktigt och att inte fatta att man inte behöver särskilt stort kapital för att funka. att stressa upp mig över småsaker.

10. vilket var ditt bästa inköp?
macen. och min iphone. lätt.

11. vad spenderade du mest pengar på?
skulle tippa alkohol och träningskläder. motsägelsefullt. haha.

12. vad gjorde dig riktigt glad?
härliga utekvällar med emilia. min och siris fina lägenhet. att linda och max flyttade tillbaka till oslo, åtminstone på halvtid.

13. har du varit sjuk eller skadat dig?
har klarat mig rätt fint!

14. vilka låtar eller artister kommer få dig att tänka på 2012?
gagnam style, haha. one day, home och rest of my life.

15. mådde du bättre eller sämre under 2012 än vad du gjort tidigare år?
sämre och bättre. vinter och vår var rent ut sagt jävligt. under sommaren fick jag någon slags reality check, insåg att det här var mitt tionde år som sjuk och började kämpa med mig själv, mina beteenden och tankar. och hösten och vintern blev så jävla bra. så bra som jag inte haft det sen jag var fjorton.

16. finns det något du önskar att du lagt mer tid på?
mina vänner i uppsala. familjen och att jag hade åkt hem oftare. tänkt mer på mig själv. levt mer i nuet istället för att hela tiden jaga framtiden och lägga planer om imorgon, nästa vecka, månad eller kommande år.

17. finns det något du önskar att du lagt mindre tid på?
fokuserandet på mitt utseende, vad andra tycker och tänker om mig och som sagt, inte sukta så mycket efter morgondagen.

18. hur var din julafton?
supermysig. vi firade hemma, bara närmsta familjen. åkte till mormors och morfars och freds gravar på förmiddagen, fikade, såg på kalle anka, fick besök av jultomten (fast jag är yngst och ändå 24. och jag och syrran blev skitskraja, as usual), åt julmiddag, drack vin och öppnade julklappar i många, många timmar.

19. blev du kär?
nej, var jävligt dåligt på den fronten.

20. vilket program har varit det bästa på tv?
ehm, har inte kollat så mycket på tv, men om serier gills så lätt skilda världar.

21. hatar du någon som du inte hatade förut?
att hata är överskattat.

22. vilken var den bästa boken du läst under året?
the secret.

23. vilken var din största musikaliska upptäckt?
trance. haha, tack vare emilia.

24. önskade du dig något som du fick?
ett bättre mående och en hälsosammare livsstil? yep.

25. önskade du dig något som du inte fick?
haha! en stavmixer.

26. vilken var årets bästa film?
oh, kanske den där franska som jag såg med emilia. en oväntad vänskap?

27. vad gjorde du på din födelsedag?
firade in på natten med filmmys och tjejerna i klassen och blev sjungen för. på eftermiddagen kom mina föräldrar fram från uppsala, emilia kom över på fika och sen åt vi middag och drack vin, jag och mina föräldrar. mysigt.

28. vilka var de bästa människorna som du träffade?
tjejerna i klassen. emilias härliga kompisar.

29. hur skulle du beskriva din klädstil?
till vardags: slappare än förut. haremsbyxor och stora tröjor eller träningskläder, oftast. och på fest: hårdare. mer svart, mer västar och stora jackor.

30. vad fick dig att må bra?
fina människor, bra umgängen. töntigt som det låter, men min pt och hennes kloka ord. att inse att jag växt som människa under det här året, upptäcka att jag tänker helt annorlunda nu än för ett år sen. andra saker är viktiga och jag väljer att lägga min energi på andra saker.

31. vilken kändis var du mest sugen på?
haha! kanske han i dreamon!!!

32. vem saknade du?
tjejerna hemma. min familj.

33. vilken var din bästa månad?
hösten? kanske oktober.

34. finns det något som du skulle kunna ha gjort bättre?
suttit mer på skolan och jobbat, sparat mer pengar, bla, bla, bla. finns alltid saker man kunde ha gjort bättre, men vad är väl det att fokusera på nu?

35. hur kommer nästa år att skilja sig från det här?
framför allt har jag en helt annan känsla inför 2013 än jag hade för 2012. jag går in i det nya livet med en feeling av att detta året är MITT år. VÅRT år. det kommer bli så jävla bra, och vad man tänker blir till verklighet. det här är året jag ska ta för mig mer, tillåta mig själv att ta plats och stå stadigare på jorden.