någon måtta får det vara

tisdag. första vardagen efter en lång helg och jag vaknar på helt rätt sida. det är en bra dag idag. jag känner mig glad, stark, på jobbet skrattar vi oss igenom timmarna och jag har bara trevliga kunder. folk säger att jag är fin i min sommarklänning och jag kan ta det till mig. jag har redan fått ordna allt det jag ska (beställa nytt svenskt och norskt bankkort, fixa nytt gymkort, hitta en söt plånbok och ta reda på vem min fastlege är) och på lunchen läser jag ut the secret.

där. eftermiddag i butiken, lunchrast på lagret bland kollegor som springer ut och in med skokartong efter skokartong. bland stegar och damm och läderbalsam och reklamationsskor, med en bok full av kloka ord i knät. där slår det mig. det får vara nog nu, isabell.

"var lycklig nu. må bra nu. det är det enda du behöver göra."

hur många timmar av mitt liv har jag inte suttit framför spegeln och noga granskat mitt ansikte, min kropp? hur många av dessa timmar har jag tänkt att jag är fin? att jag är bra? att jag är värd någonting? antagligen ganska få. och jag undrar hur det blev såhär. hur hamnade jag så långt efter alla andra? varför är jag den enda människan på hela jorden som inte duger någonting till? jag är trött på att avskys, trampas på, spottas i ansiktet och misshandlas både psykiskt och fysiskt. samtidigt som det ju är det enda jag gör. det är det enda sätt jag vet om att behandla mig själv.

minns ni den gyllene regeln? "behandla andra så som du själv vill bli behandlad." men har ni någonsin hört motsatsen? behandla dig själv så som du vill behandla andra? minst lika relevant! åtminstone när det gäller mig. och där, bland kloka ord från människor som känner till hemligheten, där bestämmer jag mig.

"den jag är, det jag gör, det börjar här och nu!"

pt efter jobbet. en tredjedel av timmen pratar vi bara, jag får ösa ur mig en del av mina tankar och får ta del av hur en annan människa ser på allting. lugnet efteråt. hur jag faktiskt känner mig fysiskt lättare, bara av att få höra att jag är på väg någonstans. "det låter som om du har tagit första steget i en självutvecklingsprocess" säger anniken och jag säger "jag hoppas det". jag hoppas det. och när timmen är slut, innan jag går, säger jag att jag tror att det viktigaste just nu är att jag låter mig själv vara. att jag slutar hacka på mig själv om precis allting. och min kloka pt svarar "jag tror att det viktigaste är att du börjar tycka om dig själv. säg till dig själv att du är fin, att du är bra. var nöjd med dig själv."

när jag kommer hem tar jag fram min dagbok, känner ett behov av att skriva av mig. sist jag skrev var 13 januari och samma dag hade jag fått en gratis pt-timme för att prova på. jag hatade mig själv. det är bara svarta ord rakt igenom, samma med dagen innan det, och dagen innan det, och dagen innan.. jag ser det så klart nu. där, svart på vitt, får jag bekräftelsen jag har letat efter. jag har kommit någonstans. jävligt långt, faktiskt. jag har en lång väg kvar, men det måste ta slut nu. jag måste börja tycka om mig själv. så som andra tycker om mig. jag är fin. jag är bra, jag är trevlig, jag är pålitlig och omtänksam. framför allt är jag värd det bästa och jag ska göra mitt allra bästa för att inte glömma det här.

"det finns ingen begränsning på hur långt du kan nå."

"keep up this amazing work. du kommer till att vinna igen och igen!" ett sms jag ska läsa lite då och då, för att påminna mig själv, att det här är en kamp som ibland ter sig större än livet självt.

men jag kommer till att vinna. igen, och igen, och igen.

nyttans dag

godmorgon folkens! klockan är straxt över nio, jag börjar jobba först om en timme men är redan på språng. jag tror väl inte att jag sagt något om det, men min plånbok blev ju stulen när vi var ute efter eurovision i lördags natt. jävligt irriterande. dock är jag en smart person (hehe, ibland blir man lite nöjd) och har inte mindre än fyra olika konton knutna till bankkortet som jag för över mellan OM någonting skulle hända. nu hade jag alltså dryga 400 kronor på kortet som dom fick tag på, men inte mer än så. och nu är ju kortet spärrat och jag måste till banken och kirra ett nytt. samt ringa svenska banken och få nytt kort, och kolla om det kortet jag har där ens är giltigt längre? så måste jag ordna nytt gymkort och köpa en ny plånbok, och dessutom ta reda på vem som är min husläkare så jag kan få kolla upp dom här fula pigmentfläckarna jag har i ansiktet någon gång..

well, well, det blir en nyttans dag idag! jag har sommarklänning och chefen har lovat att jag ska få ha schlagerfest på jobbet iom svenska vinsten. hurra! idag kommer bli bästa jobbdagen ever!


EUFORI

men vilken helg, hörni! solen har bränt på våra vinterbleka kroppar, på jobbet har folk köpt sandaler som galningar, jag har druckit vin och kost meg med fina människor och, framför allt, VI HAR VUNNIT EUROVISION SONG CONTEST! lyckan är obeskrivlig och jag längtar, längtar, längtar tills biljetterna släpps så jag kan säkra mig en!

idag har jag och agnes hängt i min bakgård och försökt sola. vi är ju lediga på grund av pingsten (skulle ni också varit om ni inte fick nationaldagen, va?) blåser dock och är lite molnigt, så till slut gav vi upp. jag har duschat av mig solkrämen och väntar nu på att hon ska bli färdigäten så vi kan hänga igen. en månad kvar innan hon flyttar och jag suger ut varenda liten droppe av fröken back som jag kan få tag på.

här får ni resten av helgen i bilder. dom jag har, vill säga.

1. på fredagsmorgonen var jag flink och sprek och var iväg tidigt för att träna på ett tomt gym.
2. efter jobbet mötte jag upp en sjuk agnes och drack ett par öl i kvällssolen i kubaparken.
3. mari ställde ut sitt examensarbete på kunsthøyskolen och jag var fantastiskt stolt!
4. agnes var snygg och kulturell.

på lördagen var det ju eurovision, men jag var för upptagen för att vara i extas
och tog alltså inte en enda bild! tänk er mig hylandes och hoppandes i sängen så har ni det.


1. jag och ylva tog bussen ut till grorud för lite bad och sol vid en fantastisk sjö.
2+3. hela badsällskapet, och som vi koste oss!
4+5. och till sist fick jag och agnes åka cab till tåget!!! KUL VAR'E!

minus

ånej. det är visst en sån dag idag. en dag då jag vaknar med ångesten krypandes i kroppen och en slags skam jag inte kan sätta fingret på. typisk bakfyllekänsla, fast jag inte drack mer än tre öl igår och inte känner mig bakis för övrigt. det är soligt och varmt och jag är på väg till jobbet, vaknade för sent och hinner varken äta frukost eller sminka mig ordentligt, ser ut som fan.

men. shortsen från förra året sitter åtminstone som dom ska. det gjorde dom INTE i fjol. och efter jobbet ska jag tvinga mig själv att INTE gå och träna utan lägga mig i min bakgård och läsa bok. och ikväll är det eurovision. mindfuckar mig själv och intalar mig att det här kommer bli en jävligt bra och härlig dag. allt går om man vill.

tjaaa

isabell på språng här! efter en snabb grötfrukost och packning av väska är jag på väg till gymmet. fick program av anniken för fyra veckor framåt igår så det är bara att sätta igång! idag är en fin dag, tror jag, solen skiner och jag känner mig törstig på livet. blir jobb 9.30-18 och sen ska jag vara kulturell och gå på öppningen av maris konstutställning! min duktiga kompis. ha en fin dag!

t-t-torsdag

idag har jag: ätit gröt. postat kristins iphoneladdare. suttit på en bänk och läst. jobbat. ätit ägg. sålt sandaler till somriga kunder. ätit chili sin carne. snackat skit. glömt mobilen på jobbet. tittat i butiker. gått tillbaka till jobbet och hämtat mobilen. gått på zumba med totalt fyra deltagare (inklusive ledaren). cyklat hem. handlat mjölk och cola zero. lagat mat. duschat, tvättat håret och rakat benen. ätit ungsbakade grönsaker. sett på eurovision. stickat klart framstycket till mitt röda linne. hejat på loreen. skrikit högt och dansat i soffan (själv) när hon gick vidare. haft eurovisionsnack på facebook med syrran. pratat med märta och matilda. glömt ringa ylva. och nu ska jag borsta tänderna, läsa lite bok och sova. godnatt!


såhär ser jag ut när jag äter gröt.

big butts

igår upptäckte jag en rätt sjuk grej. jag har inte helt bestämt mig om den är fantastisk eller konstig eller störtskön eller snygg än, just nu är den bara rolig och hård. jag pratar om asset. rompan, som helt plötsligt fått för sig att ta åt sig av all styrketräning jag utsatt den för och faktiskt bygga lite muskler. så där stod jag framför spegeln och spände (som jag alltid gör efter pt-timmarna. haha, ja, faktiskt! för att få lite självförtroende och känna mig lite nice) när jag helt plötsligt upptäckte att rumpan faktiskt förflyttat sig sisådär ett par centimeter uppåt. tyngdlagen är tydligen relativ! hopp för mänskligheten!

nu vet jag ju inte om ni ser särskilt mycket skillnad. antagligen inte. meeen, jag gör! och det är väl huvudsaken. bjuckar på lite sköna bilder på min härliga kropp. ehehe..





och förresten. apropå härlig kropp. idag bestämde jag mig. eller, idag bestämde jag mig för att bestämma mig, och ingick en deal med anniken om att jag nu ska ösa på som fan, käka rätt och riktigt och inte slarva. på't igen ba med matdagbok och tilbakemelding från henne för att verkligen se till att jag får i mig allt jag borde. hittills känns det skitbra. jag ökar på måltiderna och blir äckligt mätt, men jag vet ju att jag måste göra det för att få den kroppen jag vill ha. som det är nu ligger jag på noll eller rätt ofta på minus, tydligen, och det bygger man ju inga muskler på. så, heja lite på mig, will ya? nu kör vi!

självhjälp

för ett par veckor sen fick jag i uppgift av min pt att hjälpa min självkänsla lite på vägen genom att sätta upp post it:s runt om i mitt rum, små lappar med positiva och stärkande ord som jag såg varje dag och som bara genom att hänga där, enligt henne, skulle hjälpa mig enormt. det tog en vecka bara att komma på vad jag skulle skriva, men till slut fick jag upp tre stycken. en på spegeln och en på utsidan och insidan av garderoben.



än så länge är jag rätt osäker och fram tills nu har jag bara fnissat åt dom. fram tills igår, då någonting hände. jag kom hem från träningen, hade duschat och skulle hämta ett par rena trosor. drog ut lådan och hittade en papperslapp. vafan, tänkte jag, har jag slängt skräp här? läste lite närmre, och.. en självhjälpslapp! kollade runt lite i rummet, hittade fler och fler, i garderoben, på fotot av mormor och morfar, på dörren, spegeln, golvet och på synthen. å, tänk vad fint, när man har fina kompisar som gör allt för att hjälpa en att må bra! ett gott skratt fick jag mig i alla fall, och vad nöjd pt:n kommer bli ikväll när jag kan berätta om mina framsteg, haha!




tillbaka till vardagslunken

så tågar vi in i majs näst sista vecka, en superlång helg (höll på att skriva superhång lelg, he he he..) har avslutats och vardagen går så sakta tillbaka till normalt. bortsett från att jag fortfarande har besök (!) som fortfarande slaggar på soffan. mysigt. jag smyger omkring här hemma för att inte stöka och väcka. snart ska jag iväg till jobbet, kristin blir hemma och tentapluggar och njuter av att inte ha mig i hasorna (hahaaa) och sen möter hon upp på jobbet och hänkar till gymmet. hoppas jag. vore kul!

men jaha, en liten resumé av helgen då? ingrid kom i onsdags efter jobbet, vi gick hem hit och käkade middag med ylva och agnes och sen blev det utgång! först en sväng på rockefeller på någon slags konsertkväll, skitmysigt var det, sen hamnade jag, ingrid och agnes på politikern och drack öl och snackade tills dom stängde. bra kväll!

remi och katinka på rockefeller.

på torsdagen var det ju 17 mai, vilket naturligtvis skulle firas! började med champagnefrukost hos emilia med ett gäng bra folk. när solen behagade titta fram styrde vi kosan mot kubaparken där vi hängde hela eftermiddagen. fint som fan. när vi blev slitna tog jag med ingrid och agnes hem till mig där vi bakade pizza och bara chillade resten av kvällen.

i kuba med emilia, ingrid och lisa.

på fredagen tog jag och ingrid en promenad runt halva stan och efter en lunch på café sør fick hon följa med till gymmet för lite välbehövlig träning. på kvällen hängde vi med agnes (såklart!). i lördags var det soligt och fint, jag och brudarna gick på bakgårdsloppis hos agnes och fortsatte sen till stöldgodsmarknaden under bron på grønland. agnes hittade en jacka och jag köpte 400 gram garn för en tjuga. (vet allt det här med köpstopp på garn, men.. ändå). sen var det visst kurdisk matfestival i området så tjejerna käkade lunch och sen drack vi kaffe på dattera. halv tre mötte vi upp kristin på oslo s och sa hej då till ingrid som åkte hem. på kvällen blev det röj och vi drog till aker brygge och hängde med grek-maria på åpen bar. fett!

ingrid och agnes på matfestival och agnes och maria på åpen bar.

miercoles

hej folkens! sista dagen innan långhelg firar jag med morgonträning a'la biceps/rygg. härligt att starta morgonen med lite exercise! runt 18-tiden kommer ingrid från tønsberg och samtidigt slutar jag jobba, så vi möts upp och drar hem till mig och grillar med agnes och ylva. utgång på aker brygge tror vi! time will tell. ha en fin dag, godingar!


saker som blir till av knappt någonting

jag tycker om att göra upp listor i huvudet på långvariga saker jag ska göra klart. som att se slut på hela nya säsongen av skilda världar. som att läsa alla olästa böcker i bokhyllan. ELLER (min favorit) som att sticka upp mina restgarner. och innan jag gjort detta får jag inte börja se någon ny serie/införskaffa andra böcker/köpa nytt garn. rätt bra deal. speciellt med garnet. av små medel blir det rätt små saker, och ibland rätt roliga och konstiga..

en liten tröja av gammalt bomullsgarn jag fick från folkisen 2008.


och en knäpp haklapp av samma garn.. haha.


haaaaahaha! min favorit! en kofta av roligt tio kronors-garn från tiger.
skulle bli till en treåring men slutade som magtröja åt en ylva..!


ett par aslånga tofflor av diverse eskimo-garn.
blev bättre efter tovning, dock, och hamnade till slut på min pappas fötter.


och slutligen (och den här blev ju faktiskt rätt fin),
en sjal till min chefs dotter av mjukt garn jag hittade hemma på vinden i söta vårfärger.

städningen - resultatet

hörni, jag hade ju storstädning här i lördags. skäms lite över att erkänna det, men jag hade inte dammsugit på säkert fyra veckor. supersnuskigt här hemma, men mina norska små hybelkaniner (= dammråttor. det heter så, på riktigt!) trivdes åtminstone. enough is enough, tänkte jag i ren aretha-anda och satte igång. här är resultatet! blev det inte fint, så säg. och ni som inte varit här och sett hur jag har det får nu en liten sneak peak på samma gång!

garderoben före (där jag till och med hade börjat städa lite) och efter.


ena halvan av rummet..


.. och andra. tadaaa!

krasch bom bang

dessa dagar man helst vill glömma bort. och låtsas att man inte finns. förra måndagen var likadan och jag hoppas inte att jag börjar se ett mönster.

tog åtminstone min inte fullt så tighta röv till gymmet efter jobbet. blev en halvtimme zumba och en halvtimme catslide, peppade mig inte som det brukar och det här var väl första gången jag inte stuckit från träning med ett stort smil på läpparna.. meeen, wtf och fml och så vidare. orkar inte.

imorgon ska jag äta ägg och kesam till frukost och sen ska jag vara proteinstinn och peppad resten av dagen. ta med mig wok-matlåda och äta mellanmål. lite plugg innan pt-träning och det ska bli så jävla skönt att dels få bli pushad skiten ur, dels få lite sunt snack och bolla surriga tankar. jag ska komma ihåg gymhandskarna också. tydligen hade hon kört några skitbra armövningar som jag hoppas få prova på imorgon.

nä. har varit svintrött ända sen jag gick upp imorse, trots dubbla koffeinmängden mot det vanliga, så nu blir det bedtime för fröken stahlén. snakkes!

utøya

jag bestämde mig för att vara hemma ikväll. sliten och trött efter veckan som gått var det skönt att bara koppla av med bara mig själv som sällskap. har stickat lite, sett på skilda världar, svensson svensson-filmen och nu sist en dokumentär om tre ungdomars liv efter utøya. har medvetet inte läst särskilt mycket av det som skrivs i tidningarna. själva rättegången och allt vad det innebär har jag undvikit så gott jag bara kan, som om den mannen var värd ens ett uns av min energi. nej. men den här dokumentären, alltså. har legat och storgrinat i en timme i sträck och jag förundras över ungdomarna och deras anhöriga. när jag känner som jag känner, som var en kilometer från där bomben, då går det inte ens att föreställa sig.



hej helg!

efter en fin gårdagskväll med föreställning av malin och sarah, ölhäng med agnes och ylva (på samma ställe som tooji, norges bidrag till eurovision. den du, syrran!), långt, nattligt samtal med ylvis, för lite sömn och en hektisk dag på jobbet tar jag nu helg! solen skiner och jag borde väl egentligen hänga på min bakgård eller i någon park, men det skiter jag faktiskt i. väljer istället att städa mitt rum, rensa garderoben och försöka mig på en ommöblering! det gäller att passa på när lusten infinner sig, he he he.. här skar'e vårstädas!


hooooray!

hurra! 34 minuter innan näst sista delen av min (förbannade) distanskurs ska vara inlämnad har jag klickat på sänd-knappen och fått iväg mina arbeten! tänk att något så litet kan släppa en så stor sten. lättnaaad.

annars har jag jobbat. förvånad? he he he. vi har fått en ny tjej på jobbet. hon kommer från samma ställe som stine och jag blir lite mysglad när hon pratar för dom låter likadant. skorrar på r:en och så vidare. sen har jag pluggat på gymmet (bra grej! effektivisering av tiden liksom) och pt:at. bra as always, hon är klok, den där fröken anniken, får mig alltid att tänka efter lite extra. och eftersom jag berättade för henne om senaste dagarnas dipp och hur jag tänker om mig själv fick jag hemläxa. ska sätta igång så fort jag lånat lite post-its från jobbet. ska pryda lägenheten med små meddelanden till mig själv. det är sant! jag gruvar mig lite. tips jag fick på vad jag kan skriva: "jag är sprek", "jag är snygg" och "jag är frisk och det är jag tacksam för". jag fnissade lite inombords. känns rätt fånigt, men pt:ns ord är visst min lag, så jag provar väl.

nu ska jag hoppa in i duschen, käka lite middag (vad var klockan sa du?) och krypa till kojs. allting blev liksom lite försinkat p.g.a. det här jävla pluggandet.


såhär glad, intensiv och obehaglig är jag nu. laaa!

när känslorna tar över

jag är en känslomänniska. jag ser allt i svart eller vitt, finns inga mellanting, antingen är jag jätteglad eller jättelåg men aldrig någonting däremellan. och jag tycker det är rätt okej. för varje topp och varje dal lär jag mig mer och mer om hur jag funkar, hur jag ska handskas med mig själv, få ut max av mitt glada humör och försöka stänga av lite när jag faller nedåt. jag lär mig njuta av att faktiskt må skit ibland, för det är en del av mig. och om jag bara andas igenom mörkret och låter mig vara kan jag nästan lita på att dagen efter kommer vara lite lättare. kanske inte bra, men i alla fall bättre.

men så finns det dessa undantag. dagarna jag inte riktigt kan hantera, då det blir total felkoppling i hjärnan och jag snurrar in mig i mig själv. dessa hemska, vidriga dagar då min hjärna verkar smått schizofren och jag känner allting på samma gång. pendlar mellan total eufori och kolsvart natt. såna dagar slutar aldrig bra.

idag var en sån dag. skillnaden idag mot alla andra gånger är att jag inte vet om det var en bra eller dålig dag. känner mig totalförvirrad. vet inte om jag ska gråta mig till sömns eller mysa ner mig och bara må. haha. låter det knäppt? jag känner mig rätt knäpp.

.. jag orkar nog inte gråta idag. min kropp har fått nog med hat, jag har slitit i mitt hår och förbannat denna ständiga rishög, har stått framför spegeln och tänkt att jag är det fulaste som finns. ska klappa om mig själv, bädda ner mig och sova gott. och hoppas att imorgon är en bra dag. för det är jag värd.

lite uppdatering här va

home, sweet home. semestern i uppsala gick alltför fort, jag hann inte alls träffa alla dom jag hade tänkt hinna med, hann inte göra allt jag borde, skulle, ville göra. men det gick ju bra ändå.

saker jag gjort? visat emilia och linnéa hur en RIKTIG valborg ska firas! ätit middag med familjen. haft filmkväll med mamma och pappa. sprungit över en halvmil runt fålhagens ip (.. gäsp). kollat ögonen (blir bara mer och mer blind). hälsat på fanny i knivsta. grillat hos ellinor med hennes man och kompis. lunchat med bella. övningskört en hel del. druckit vin med bella och ellinor. hälsat på pappa på jobbet. druckit kaffe med sofia. fikat med emma. hälsat på frissan och köpt silverschampo. kollat in lager 157 med bella och ellinor. hängt lite mer med mamma och pappa. gymmat lite. varit på inflyttningsfest hos morbror och helena. spelat gitarr för evelina och patrik och samtidigt passat på att få se syrrans brudklänning (!!! obs, blev tårögd). och så varit på kusinträff hos andreas och bettan med nästan hela tjocka kusinskaran. undrar nu lite försiktigt var jag hade kunnat klämma in mer och fler..?

och idag har jag suttit sju och en halv timme på ett tåg och samtalat med en kvinna som utvandrat till usa och nu var i sverige för första gången på 14 år. fick höra hela hennes livshistoria. mycket intressant! jag har även kånkat en resväska på en tredjedel av min vikt genom halva stan, druckit öl i bakgården med ylva, ätit pizza med emilia och malin, lekt mig trött med malins lilla aurora, stresspluggat lite, kollat på film med ylva samt re-påbörjat en halvfärdig stickning.

och ej att förglömma: jag har fått ett viktigt brev. ett glädjande besked. JAG HAR KOMMIT IN PÅ NISS!!!!! vips, var min framtid utstakad! imorgon ska jag ringa csn och samtala lite om lån och bidrag och studieavgifter och annat viktigt. tjiho! vad det här blir bra!

ska stressplugga lite till nu innan bädden kallar. varför är jag alltid ute i sista sekund? ett scenario om en persona kvar (fattar ni någonting av det där? inte jag heller) och en till uppgift jag inte ens kollat på. allt till på tisdag. is it gonna happen'? dunno.

men längtar faktiskt lite till jobbet imorgon, och till träning på kvällen, och pt på tisdag, och hänga med agnes någonting, och zumba med josefine (?) på torsdag, och malins och sarahs teaterföreställning på fredag. bra vecka! bra liv!

ett inlägg om en katt

om ni bara kunde höra hur min lilla katt spinner just nu. trampar i mitt knä och bökar revir. min lilla katt, svart som natten med en pingla runt halsen så man hör när hon kommer. tass, tass, tass. pling, pling, pling. som släpps ut och fem minuter senare studsar upp mot altandörren för att få komma in igen. vår lilla bebis som föddes under ett överkast i källaren och pep sådär ynkligt som bara en liten rådis kan göra och som rymdes i min hand. som hoppar upp i knät och trycker nosen mot kinden när man är ledsen. älskade lilla katt, vad jag tycker om dig!




valborg 12!